Roeselare streeft naar hoge beeldkwaliteit van de stedelijke omgeving

Nieuwe supermarkten en kledingwinkels zijn niet meer welkom in de Brugsesteenweg en nachtwinkels mogen geen knipperlichten en koelkasten meer hebben in de etalage. Het zijn maar enkele van de voorschriften in de nieuwe stedenbouwkundige verordening.

Roeselare wil een aantrekkelijke stad zijn en streeft daarom naar een hoge beeldkwaliteit van de stedelijke omgeving. “Bouwen in de stad zal altijd iets toevoegen aan het bestaande stadsbeeld. Elke verbouwing of nieuwbouw bepaalt mee hoe de stad er uitziet”, legt schepen van Vergunningen en Ruimtelijke Planning Nathalie Muylle (CD&V) uit. Om die aantrekkelijkheid verder te bewaken, werd een nieuwe stedenbouwkundige verordening opgesteld. Wie plannen heeft, moet zich aan de voorschriften houden. De nieuwe verordening zou tegen eind dit jaar goedgekeurd moeten worden.

 

 

WINKELGEBIEDEN VOOR HET EERST OPGEDEELD

Voor het eerst worden de winkelgebieden duidelijk afgebakend in zone Brugsesteenweg en zone kernwinkelgebied. In de Brugsesteenweg zal binnenkort niet elke zaak nog zomaar z'n intrek kunnen nemen. Enkel grootschalige detailhandel, waaronder meubelwinkels en elektrozaken kunnen er weldra nog terecht. Kledingwinkels, boekhandels, supermarkten en dergelijke horen er niet meer thuis en zullen dan ook geen vergunning meer krijgen. Alle zaken die er nu gevestigd zijn, mogen wel blijven, maar er mogen geen nieuwe komen. “Als Colruyt straks een vestiging wil in de Brugsesteenweg bijvoorbeeld, zal dat niet meer kunnen. Daarvoor verwijzen we naar andere zones in de stad”, aldus Muylle. “We willen de zone Brugsesteenweg niet nog zwaarder maken. Voorts horen kleding- en schoenwinkels bijvoorbeeld gewoon in het kernwinkelgebied thuis.” Door de opdeling moeten beide zones elkaar zo versterken.

Geen extra autohandelaars

Wildgroei aan autohandelszaken zal niet langer mogelijk zijn. Binnen de grote ring van Roeselare mogen er namelijk geen nieuwe autohandelszaken meer opgericht worden. “We willen vooral vermijden dat er nog nieuwe autohandelszaken bijkomen in de Meensesteenweg en de Brugsesteenweg”, verduidelijkt bevoegd schepen Muylle. Daarmee doelt de stad vooral op handelaars die een lap grond verharden, er een gammel barakje op plaatsen en het straatbeeld vervuilen met schroot. “Het is met het oog op de verbetering van de beeld- en leefkwaliteit dat het verbod wordt opgelegd. Verder brengen die handelszaken mobiliteitsproblemen met zich mee, want vaak moeten de vrachtwagens laden en lossen op openbaar domein.”

De stad wil dergelijke zaken al langer bannen, maar stuitte daarbij telkens op hetzelfde probleem. “We weigerden de stedenbouwkundige aanvraag wel, maar als die mensen dan in beroep gaan, hadden we geen instrument om het te verbieden. Binnenkort dus wel.” Er kan enkel een uitzondering gemaakt worden voor erkende merkendealers en autohandelszaken die kunnen aantonen dat hun project op gebied van beeldkwaliteit en mobiliteit werd afgestemd.

GEDAAN MET KOELKASTEN EN NEON IN ETALAGES 

Ook slordige nachtwinkels en buurtwinkels met knipperlichtreclame en koelkasten voor het raam zijn binnenkort verleden tijd als het aan de stad ligt. “Roeselare heeft verschillende nachtwinkels met onverzorgde etalages. Niet zelden bestaan die uit een muur van koelkasten, in combinatie met knipperende veelkleurige lichtjes en lichtreclame. Dit veroorzaakt een slordige indruk die ook afstraalt op de omliggende gebouwen en zo het straatbeeld negatief beïnvloedt”, legt ze uit. “Koelkasten in de etalage en knipperlichten zullen niet langer toegestaan worden.”


Bron: Het Nieuwsblad 19 mei 2016