Wifi-paal en camera's moeten zwerfvuil bannen (24/10/12)

Op maandag 23 oktober 2012 werd het startschot gegeven van een actie rond zwerfvuil.  Vier partners (Het wijkcomité VSW Sint-Lutgard-/Rodenbachwijk, het MSKA campus Groenestraat, de Delhaize en stad Roeselare) slaan de handen in elkaar om de problematiek van zwerfvuil in hun buurt aan te klagen.  Leerlingen van de derde graad publicieteitsgrafiek van het MSKA mochten het campagnebeeld ontwerpen die vandaag op maandag werd voorgesteld.  Het is de bedoeling dit campagnebeeld nog later dit jaar te gebruiken voor de aanmaak van sensibiliseringsborden om op de meest zwerfvuilgevoelige locaties te plaatsen.  Ook zullen er affiches en flyers worden aangemaakt. Het zwerfvuilprobleem zal gedurende het ganse schooljaar verder worden opgevolgd.  4de jaar studenten maken een bevraging en gaan hiermee de straat op om na te gaan of het zwerfvuilprobleem verbetert in de wijk.

Een dergelijke projectdag organiseren en aandacht vragen voor het zwerfvuilprobleem kadert heel goed in wat OVAM -de openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, bevoegd voor het ganse afvalverhaal in Vlaanderen - dit jaar doet.  De campagne die OVAM dit jaar opgezet heeft, heeft als doel de jongeren op een eigentijdse wijze te sensibiliseren rond afval.  Daarom heeft OVAM haar bestaand 'inde vuilbak campagne' uitbevruid en gaan ze bestaande vuilnisbakken omtoveren tot wifi-hotspots.  Deze speciale palen worden naast vuilbakken in de buurt van scholen gezet.  Iedereen die er dicht genoeg bij blijft kan gratis op het internet mijn zijn/haar smartphne.  Zo blijven jongeren, samen met hun blikjes, papiertjes, kauwgommen en klokhuizen, altijd vlakbij de vuilbak.
De Vlaamse Overheid ontwikkelde met OVAM en FOST-plus ook een 'in de vuilbak' spel dat jongeren gratis kunnen downloaden.  Tevens is er een lespakket over zwerfvuil voor de leerkrachten uit het secundair onderwijs ontwikkeld.

In Roeselare wordt na de herfstvakantie gedurende 14 dagen een wifi-paal geplaatst naast het MSKA.  De paal zal aanwezig zijn van 5 tot en met 16 november. Deze hotspot voorziet voorbijgangers van 7u 's morgens tot 19u 's avonds van gratis wifi.

Maar niet enkel de Rodenbachwijk kampt met zwerfvuil.  Ook de omgevingen van glasbollen worden vaak geplaagd door achtergelaten afval.  Eerder dit jaar besliste de gemeenteraad om een mobiele camera in te zetten aan de glasbol op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt.  Dit initiatief wordt nu uitgebreid.

Schepen van duurzaamheid Nathalie Muylle: "Het resultaat van de mobiele camera is heel goed.  De hoeveelheid zwerfvuil is tot één derde herleid.  Op termijn willen we eventueel een tweede mobiele camera installeren.  Maar u leggen we aan de gemeenteraad alvast het voorstel voor om de mobiele camera aan alle glasbollen op Roeselaars grondgebied te plaatsen." 
Maandagavond keurde de gemeenteraad het voorstel goed.

Ieder jaar kost het inzamelen van zwerfvuil, het vegen van de wegen, ... - kortom zorgen dat Roeselare er net bij ligt - meer dan 580.000 €.  Met deze som kunnen er zoveel andere mooie projecten gerealiseerd worden:

  • 4 sociale woningen kunnen er mee gebouwd worden
  • 1160 design vuilnisbakken kunnen er mee aangekocht worden

Om meer naar de leefwereld van de jongeren te verwijzen.  We kunnen er het volgende mee kopen:

  • 232000 broodjes Hannibal
  • 232000 Bicky Burgers
  • 900 goed uitgeruste PC's
  • 1235 Ipads
  • 3866 Ipods

 Dit is dus een pak geld, dat jaarlijks mee met het afval verdwijnt.

 

Wilt u het persbericht lezen dat verschenen is in "Het Laatste Nieuws"? Klik hier

 

(Foto: het Laatste Nieuws 24/10/12)