Witte Lintjes-campagne 2013

Op 8 november deelde de CD&V werkgroep Vrouw & Maatschappij Witte Lintjes uit te Roeselare. Samen met volksvertegenwoordigers mevr. Nathalie Muylle en mevr. Griet Coppé werden deze uitgedeeld als teken van engagement tegen vrouwengeweld. In "De zondag" van 9 nov '13 is er een artikel verschenen naar aanleiding van de actie (te vinden onderaan de pagina)

 

Wie een Wit Lintje draagt, staat voor volgend engagement:

 • geen geweld te plegen
 • geweld ook niet oogluikend toe te laten of te verzwijgen
 • geweldplegers aan te zetten om hulp te zoeken
 • iedereen te overtuigen om geweld te doen stoppen

In Roeselare worden de Witte Lintjes uitgedeeld op 9 november om 15 uur aan de Grote Markt

Wist je dat...

 • In België wekelijks 8 verkrachtingen en 5 groepsverkrachtingen aangegeven worden bij de politie?
  Dat is maar 10% van de gepleegde seksuele delicten
 • Het merendeel van de slachtoffers vrouwen zijn?
 • Slachtoffers van groepsverkrachting vaak minderjarige meisjes zijn?
 • Slechts 14% van de verkrachtingen leidt tot een veroordeling?
 • De reden voor seponering van een klacht in 55% van de gevallen 'onvoldoende bewijsmateriaal' is?
 • 2 op 3 stalen met DNA-materiaal van verkrachtingszaken niet worden geanalyseerd?
 • Bijna een kwart van de daders van groepsverkrachtingen minderjarig is?
  Een groot deel van hen wordt beïnvloed door groepsdruk.

Vrouw & Maatschappij vraagt maatregelenn tegen de straffeloosheid van seksueel gewel.

 1.  Beter gebruik van bewijsmateriaal en DNA
  Vrouw & Maatschappij pleit voor samenwerkingsprotocols met meer ziekenhuizen om slachtoffers snel en goed te kunnen onderzoeken.  Het bewijsmateriaal uit dat forensisch onderzoek moet ook onmiddelijk en stipt worden opgevolgd in het verdere onderzoek.  Vrouw & Maatschappij vraagt dat de DNA-profielen van verdachten in zaken van seksueel geweld worden opgenomen in de bestaande databank die momenteel enkel profielen van veroordeelden bevat.
 2. Betere omgang met slachtoffers
  Vrouw & Maatschappij vindt dat het audiovisueel verhoor de stadaard moet zijn voor slachtoffers van (groeps)verkrachtingen.  Zo krijgen slachtoffers te maken met opgeleide ondervragers en hoeven ze hun getuigenis niet meer te herhalen in de verdere procedure.  Als een onderzoek wordt geopend omdat een slachtoffer van een (groeps)verkrachting zich burgerlijke partij stelt en de dader wordt niet gevat, moet het slachtoffer opdraaien voor alle kosten.  Zelfs van de DNA-analyse.  Vrouw & Maatschappij wil dat de rechter ook kan beslissen om dat niet te doen.
 3. Strengere aanpak en betere opvolging van daders
  Er bestaan geen richtlijnen voor de straftoemeting, de strafmaten kunnen dus zeer uiteenlopend zijn.  De gevangenisstraffen leunen eerder aan bij de minimumtermijnen.  Vrouw & Maatschappij wil een strafmaatdatabank voor magistraten en zwaardere straffen, zeker voor recidiverende seksuele delinquenten.
  Vrouw & Maatschappij wil meer aandacht en middelen voor de behandeling van seksuele delinquenten, zowel tijdens hun gevangenisstraf als daarna.  Een zo snel mogelijke behandeling vermindert de kans op herval.
  Vrouw & Maatschappij pleit ervoor dat de vermoedelijke daders van (groeps)verkrachtingen verplicht getest worden op HIV en ander seksueel overdraagbare aandoeningen.  Nu zijn de rollen omgekeerd en moeten slachtoffers gedurende een maand zware medicatie nemen om elk risico uit te sluiten.